dilluns, 9 d’agost del 2010

Smashed potatoes vs. mashed potatoes

Sirloin, red wine mushroom sauce, smashed potatoes per rallycat!, a Flickr
Del meu viatge a USA he tornat amb algunes descobertes gastronòmiques. Una, que realment saben com cuinar les carns, siguin de pollastre, porc o vedella. Dues, que la salsa BBQ no és picant i a més és molt bona. Tres i de moment acabo, que les smashed potatoes són boníssimes. Si més no les que vaig poder tastar a Nashville i a Memphis. A Nova York ja em vaig trobar més irregularitat, però per sort encara recordo el gust de les que vaig menjar a Memphis.


He estat buscant receptes de les smashed potatoes. Algú pot pensar que això és una bajanada, ¿la recepta del puré de patates? Però si només és bullir les patates, posar-hi llet i mantega i triturar-ho tot. Potser sí, però ves per on, tan senzilla la cosa no deu ser, quan he trobat una pàgina on s'explica la diferència entre "smashed potatoes" i "mashed potatoes". Deixo aquí la traducció del que hi diu, una traducció aproximada, ja que hi ha paraules que no he trobat als diccionaris:

Les smashed potatoes (podríem traduir-ho per "patates aixafades") són una variant més forta del que es coneix com a mashed potatoes (puré de patates). Una diferència evident és que les smashed potatoes es preparen habitualment sense treure'ls la pell, la qual cosa dóna una mica més de consistència al resultat final del plat. Hi ha receptes d'smashed potatoes sense pell, però són menys freqüents que les que són amb pell.

Una característica que distingeix les smashed potatoes de les mashed potatoes és la manera com les patates són aixafades. La majoria de les receptes advoquen per la trituració manual, ja sigui amb una forquilla o amb un passapurés. En el puré de patates, per la seva banda, les patates són sovint triturades amb un passapurés primer i tot seguit muntades en una batedora elèctrica. El propòsit de les smashed potatoes és justament evitar aquest resultat final i també escurçar el temps de preparació. Si el cuiner decideix passar les patates per la batedora, haurà transformat unes smashed potatoes en unes mashed potatoes, els hi hagi deixat la pell o no.

La majoria de les receptes d'smashed potatoes comencen bullint les patates fins que estan completament cuites. Les patates grans es poden tallar en quadrats més petits, d'un quart de polzada per cada costat. (una mica més de mig centimetre per banda). Molts cuiners prefereixen utilitzar-ne de petites, patates noves en lloc de les tradicionals Russet, ja que la pell és més fàcil de triturar. Una bona opció per a les smashed potatoes inclou patates vermelles noves i Yukon Gold.

Un cop les patates són ben cuites, s'aixafen amb una forquilla o amb un passapuré mentre se li afegeix mantega i crema de llet (o nata per cuinar). La quantitat de crema de llet o llet pot variar força d'una recepta a una altra, però normalment la quantitat serà menor que la que s'utilitzaria per fer unes mashed potatoes. La quantitat de mantega tendeix a ser més gran que en les mashed potatoes, però es pot ajustar als gustos i les restriccions dietètiques.

Les smashed potatoes diuen molt bé amb els afegiments, ja que un n'espera un grau més alt de textura. Els afegiments més comuns inclouen la cansalada fumada, cebes tendres, julivert i especialment l'all. La sal i el pebre s'utilitzen sovint per amanir.

Algunes receptes varien no només en la textura, sinó també en el gust. El pebre picant o el pebre vermell picant s'hi pot afegir per a una variant picant de la recepta. Per a una variant italiana, alguns cuiners recomanen d'afegir alfàbrega fresca i orenga, finament tallades. D'altres receptes hi afegeixen formatge ratllat, que produeix un gust semblant al que fan les patates cuites dues vegades.

Les diferències en la preparació són també notables en les moltes receptes que es poden trobar a internet. Unes quantes redueixen força el temps de preparació tot coent les patates en un "crock pot" (també se l'anomena un "slow cooker", una mena d'olla que fa la funció d'un fornet elèctric). A banda d'estalviar en la quantitat de bols i pots que cal utilitzar, també permet d'estalviar temps. Una persona que hagi d'anar a treballar pot deixar les patates coent en el fornet durant el dia i acabar el plat quan arriba a casa al vespre.

Sigui quina sigui la variant, les smashed potatoes són considerades un dels plats més còmodes de preparar. La seva textura granulosa és molt llaminera i molts troben aquest plat una alternativa excel·lent al puré de patates.

***
Afegeixo una recepta que he trobat d'smashed potatoes que s'assembla força al que vaig tastar a memphis. Les quantitats en grams són aproximades:

Garlic Smashed New Potatoes

Traducció de la recepta de , About.com Guide

Ingredients (per a 2 a 4 persones):

- 2 lliures (uns 800 gr.) de patates noves vermelles sense pelar. Si són grans, es tallen per la meitat.
- 6 alls tallats per la meitat.
- 2 cullerades de mantega (uns 20 gr.)
- 2 cullerades de nata per cuinar
- 1/4 de tassa de brou de pollastre (uns 50 cc.)
- sal i pebre negre acabat de moldre
- 1/8 de tassa de cibulet picat
- 2 cullerades de cansalada fumada tallada a trossets

Preparació:

Bulliu a foc suau les patates noves i l'all en aigua salada, fins que estiguin ben cuites (calculo que calen uns 25 minuts). Escorreu-les.

Amb el dors d'una cullera grossa aixafeu cada patata un cop, de manera que quedi mig triturada i en trossos grossos. Afegiu-hi la mantega, la nata, el brou, la sal i el pebre. Remeneu suaument perquè tot es barregi. Afegiu-hi el cibulet i els trossets de cansalada fumada.Torneu-ho a escalfar si és necessari. Serviu el plat calent.

A la recepta original l'autora esmenta el "gravy". Ve a ser el suc que queda de rostir el pollastre al forn tot espessint-lo amb una mica de farina. És típicament anglès i ara ja es pot trobar en format de pastilles per desfer. A la recepta que he traduït només parla de "gravy" a la presentació, a l'hora d'explicar la recepta diu "chicken stock", és a dir, el brou del pollastre o el suc que queda del pollastre rostit.

Les smashed potatoes que jo vaig menjar estaven més triturades que no pas les d'aquesta recepta, però els ingredients eren els mateixos. Indico tot seguit la pàgina on hi ha aquesta recepta:

http://homecooking.about.com/od/vegetablerecipes/r/blv320.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada