dimarts, 7 de desembre del 2010

El cafè

Avui, després d'estar mirant les propietats de la xicòria, que pot ser un bon substitut del cafè, m'he adonat que he donat per fet, tot aquest temps, que el cafè és dolent per a la salut. Segur que a més d'un ens han vingut amb la cançoneta que hauríem de deixar-lo. És estimulant, diuen, per la qual cosa no és beneficiós per a les persones nervioses, pot produir problemes en l'aparell digestiu... Hi ha res provat? En el meu cas l'únic perjudici que em produeix el cafè és que el gust que em deixa a la boca, si no prenc aigua després, acaba sent molest quan ja fa una estona que l'he pres. Tret d'això, no em produeix insomni, ni cremor d'estómac, i tampoc no em posa nerviosa. També és cert que no en prenc a carretades, potser en dec prendre entre tres i quatre al llarg del dia. I hi ha dies que no me'n prenc.

He buscat informació, doncs, d'aquest beuratge. D'entrada, així com amb d'altres aliments els primers enllaços van a parar a webs de caire naturista, fitoterapèutic, medicinal. En el cas del cafè, de moment, els primers enllaços són, o bé d'empreses distribuidores de cafè o bé webs de cadenes de supermercats. Evidentment no són, les seves, unes explicacions gaire "neutrals".

Saltironejant de pàgina en pàgina he pogut reunir càpsules d'informació diversa. Som-hi!

Segons una notícia apareguda a un diari digital l'agost del 2007, un estudi, fet al Japó, indica que prendre unes 3 tasses de cafè prevé el càncer de còlon, però només en les dones. L'estudi s'ha realitzat a gairebé cent mil homes i dones durant 12 anys i sembla que s'ha demostrat que el risc de patir aquesta malaltia es redueix en les dones un 50% . En els homes, pel que es veu, no. Per acabar-ho d'adobar, els estudiosos no han pogut esbrinar quina propietat del cafè produeix aquest benefici. Així que, pel que fa a mi, és com si no m'haguessin dit res.

A un parell de pàgines de distribuïdores de cafè he pogut trobar la mateixa informació, que ve a ser un resum del que apareix a la viquipèdia.
Segons això, el cafè afavoreix l'acció dels analgèsics i actua especialment en els casos de mal de cap. Té també, pel que es veu, efectes beneficiosos en casos d'asma.
En homes, s'ha demostrat que redueix l'aparició de càlculs biliars i malalties a la vesícula biliar. També és beneficiós en la prevenció de la cirrosi i en la reducció del risc de mortalitat (en un 30%) d'aquesta malaltia, un cop desenvolupada. A banda d'això, el cafè pot reduir el risc del carcinoma hepatocel·lular, una varietat de càncer de fetge.
Sembla ser que amb el consum de cafè es redueix el risc de patir diabetis del tipus II fins a un 50%. Segons un estudi finlandès, com més cafè es consumeix més es redueix aquesta malaltia. En aquest cas, però, cal remarcar que es pren com a base un consum de cafè molt elevat, ja que la mitjana de tasses de cafè al dia de la població finlandesa és de nou.
El cafè també és cardioprotector: redueix el perill de malalties cardiovasculars, tot i que es desconeix si això és així senzillament perquè lliura la sang de l'excés de greix o si és a causa del seu efecte estimulant. Es va fer, en aquest sentit, un estudi en dones (i els homes?) als Estats Units que mostrà que aquelles que prenien una certa quantitat de cafè al llarg del dia tenien menys probabilitats de patir problemes de cor i càncer que la resta de la població. (Quina seria la quantitat recomanada?)
Finalment, sembla ser que el cafè també és laxant i diurètic.

A banda d'això, he trobat una pàgina de salut que exposa de manera força clara les propietats del cafè, els seus beneficis, però no pas les precaucions que cal tenir en compte a l'hora de consumir-lo.

La informació de la viquipèdia és molt extensa i val la pena fer-hi una ullada. Sobretot perquè també hi inclou la "cara fosca" del cafè. Entre d'altres coses, ens permet saber que no convé prendre'l amb tranquilitzants ni tampoc amb altres estimulants, com el ginseng, el mate, el guaranà, etc. Per altra banda, si bé és cert que el cafè ajuda en l'acció dels analgèsics, un tractament perllongat pot acabar produint un efecte rebot i derivar en més mal de cap o migranya, a més de produir dependència.

Quan es parla de quantitats cal anar en compte, a Finlàndia sembla ser que la mitjana és de nou tasses de cafè al dia, a l'estudi dels Estats Units es parlen de resultats destacats en dones que prenien sis o més tasses de cafè. La comunitat mèdica, però, avisa que un consum excessiu pot resultar perjudicial. Tenint en compte que els efectes poden variar d'una persona a una altra i que finlandesos i nord-americans no són tan diferents de nosaltres, potser caldria convenir que no es pot donar una xifra concreta i que cal investigar-ho en nosaltres mateixos. El meu ritme de vida em porta a prendre unes tres tasses de cafè, normalment amb llet. Depèn del dia potser ni n'arribo a prendre i depèn del dia m'en prenc fins a cinc. Fins ara no he notat que em donés ni mals de cap, ni insomni, tinc la pressió, actualment, en un nivell correcte...

Arribo a la conclusió, doncs, que no tinc perquè buscar un substitut del cafè. Potser sí, en tot cas, de la llet, però això ja són figues d'un altre paner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada